Nincs kórház a város szélén se!

Author:

Újpest város 1840 óta önálló település. Erős, lokálpatrióta önkormányzati, szociális és egészségügyi szolgáltatásokkal fejlődött azóta is, hogy 1950-ben a főváros IV. kerülete lett. Lélekszám szerint Újpest ma is Magyarország 13. legnagyobb települése lenne. Egy közel százezres városnak indokolt egy saját kórház!

Árpád kórház Google earth

Volt idő, hogy hat nagyobb egészségügyi intézmény működött újpesten a kisebb körzeti rendelők mellett – mára már csak két rehabilitációs kórház maradt. Az „Árpád Közkórház”, mint Újpesti Gyerekkórház alapult 1905-ben, az első világháború alatt felnőttek ellátására is alkalmas részekkel egészítették ki. Itt működött 2007 áprilisig a III.sz. Belgyógyászati Osztály. 2010-ben fejeződött be egy modern baleseti sebészet és mentőbejárat kiépítése, hiszen itt volt a Budapest és vonzáskörzetét is ellátó Baleseti Sebészeti Osztály, orvosokkal, modern diagnosztikai berendezésekkel, műtőkkel…amelyet két évvel később, 2012 júliusában bezártak. Azóta üresen áll.

2021-ben felröppent a hír, hogy a Nyár utcában, a Károlyi Kórház területén épülne egy új, négyemeletes kórházi szárny – „természetesen” kiemelt állami beruházás keretében (vagyis kvázi az önkormányzat kihagyásával). Épülne, de nem aktív kórházként, továbbra is  csak utógondozás céljára, aktív ágyak és kórházi szolgáltatások nélkül, párhuzamosan a Baross utcai Városi Kórház telephely is bezárna.

Az Árpád kórház fejlesztésével és újranyitásával már akkor sem számolt a kormányzat! Pedig a Károlyi Kórház Istvántelken keskeny utcákkal körbevett, nehezebben megközelíthető kertváros, míg az Árpád út széles főút: kórház céljára épp az a terület lenne ideális – pláne ha megérnénk, hogy az évtizedek óta haladó-maradó hármas metró is megépülne Káposztásmegyerig! Ott tartunk, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő holnapján 2023. június 8-án jelent meg az újpesti Árpád Kórházról szóló árverési hirdetmény. A kikiáltási ár 1 milliárd 446 millió forint.

Mi. Újpestiek, csak abban reménykedhetünk, ha már árverésre bocsátották az egykori kórház épületét, az ingatlanra vonatkozó hatályos kerületi építési szabályzatnak megfelelő céllal fogja a vevő felhasználni a területet, nem épül „kiemelt kormányzati beruházásban” olyan épület ide, ami nem szolgálja az újpestiek érdekeit.

Summa: Újpest városának továbbra is kellene saját aktív kórház!

Ossz meg minket!