Böhöm bővítés a Károlyi Kórházban

Author:

Alábecsültem! A Károlyi új épületszárnya háromszor akkora lehet, mint én képzeltem. A kiemelt kormányprojekt nyomán lehet bontás is, favágás is – de a parkolók ügyében jobb híreim is vannak. Íme a részletek Perneczky László

Alaptételek. Csak hogy egyértelmű legyen az álláspontom:
1) KELL kórházfejlesztés Újpesten (is)! A kérdés csak az, hogy mekkora legyen az épület, hol legyen és mi legyen a funkciója. Szerintem a Károlyi és a Városi kórház régi kórtermeit modernizálni kéne, elférne mindkét telephelyre egy-egy kisebb léptékű új szárny – amelyben a krónikus és ápolási ágyak mellett egy-két aktív kórházi szolgáltatás is elférne – például bezárt Árpád kórházban modern ambulancia és laboratórium is volt…
2) 417 krónikus ágy a Károlyiban. Ezt a léptéket és ambíciót nem az építészek találták ki – erről szól a kormány határozata, ez a megrendelés. A több mint 100 éves régi szárny túlzsúfolt, szellősebb és modernebb belső kialakítás kéne és egy valamivel kisebb új szárny.
3) A Károlyi Kórház bővítése kiemelt kormányzati beruházás. Magyarán, a foci stadionokhoz vagy a városligeti építkezésekhez hasonlóan központilag történik minden a döntés. Legyen az kisajátítás, fakivágás, parkolás vagy hogy melyik cég tervezheti és építheti az épületet – nem Újpesten dől el.

Hol tart a terv?

Májusban kormányhatározat és a pályázati kiírás szövege alapján próbáltam rajzban elképzelni, hogy mekkora lehet majd a Károlyi Kórház új szárnya. Érdemes elolvasni az erről szóló Kórház a város közepén? című cikkemet. Akkortájt érkezett a tervezőktől „a Nyár utcai 64 db parkoló esetében a kórház kizárólagos használatához tulajdonosi hozzájárulás” iránti kérelem. Ennek nyomán kezdődött meg közös egyeztetés az REVIVO Környezetvédelmi és Mélyépítéstervező Kft. -vel, amelyen Czigler László alpolgármester és Mártonffy István főépítész mellett én is részt vehettem, mint a 14-es választókerület képviselője. E ponton elismerően kell szóljak arról. hogy a tervezőiroda csapata, az egyeztetésen résztvevő minden munkatárs kifejezetten nyitottan és konstuktívan álltak hozzá az egyeztetéshez – amely a fenti 2-3 pont értelmében sajnos nem is lett volna kötelező.

1 kép 1000 szó: íme a makett:

Az új Károlyi-tömb makettje (a tervezőkkel való egyeztetésen készült fotó)

Mint látható, alaposan alábecsültem a leendő „4 emeletes új épület” méreteit: egy összekötő folyosóról és egy három szárnyból álló épületegyüttesről van szó, amely alaposan kitölti a rendelkezésre álló teret. Nem öröm, hogy a kórházudvar jelenlegi faállományát ritkítani kell – bár ezzel az elrendezéssel a legidősebb és legnagyobb fák legalább megmaradnak. Kérdés, hogy ha az építkezés megbolygatja a talajt, akkor lesz-e elég víz a gyökérzetnek.

A makett alapján frissítettem az előző Móricka-rajzomat, hogy érzékelhető legyen a kormányzati megrendelés léptéke
Ez még egy valamivel korábbi változat, de az új szárny szerkezete ilyesmi lehet.

Ha ez a terv valósul meg, a Nyár utca 107 és 105 állami kisajátítására és bontására lesz szükség. Ismét csak nagyságrend kedvéért felskicceltem, hogy nagyjából hogy nézne ki az új főépület tömbje és a mentőbejárat.

Nem látványterv, csak a méretek érzékeltetése…

Vaskos épületnek tűnik, de megjegyzem: összességében nem lesz magasabb mint a kórház régi épületei – a Nyár utcai lakótelepi házak 4-5 emeletéig magasodhat az új tömb. Ami kicsit jobb hír, hogy a közös ötletelés során sikerült az előírt parkoló kapacitás túlnyomó részét a kórházudvaron belül, az Ősz utca felől elhelyezni. Bevallom, én javasoltam, hogy az Ősz utcai rettenetes téglafalat bontsák le, és helyette az így megmaradó fasor vonalába építsenek egy új szelllősebb kerítést és létesítsenek parkolókat kívül is és az udvaron belül, illetve a kis belső háromszög alakú csücsökben is. Az alsó vázlatrajzon már látható, hogy a tervezők figyelembe vették ezt a javaslatot (a színes kiemelés tőlem).

Az egyeztetés utáni állapot: a kékel jelüt terület az ősz utcai kőfal helyén kialakíthat kerítés és parkoló rész.

Hogyan tovább?
Személy szerint azt tartanám jó megoldásnak, ha megújulna a jelenlegi fő épület, és a park megtartásával épülne egy fele ekkora (!) új szárny a jelenlegi koszlott teniszpálya helyén – mondjuk összesen 300 ággyal. Valamint a Baross utcai városi kórházban is lenne hely egy új épületnek és 100 új ágynak, a két telephelyen pedig szóba jöhetne akár aktív ellátás is, nem csak rehabilitáció.

Ez persze egy szerényebb, szelídebb, mondhatnám „zöld ambíció” – amely nem grandiózus palotákban gondolkodik, hanem használati funkcióban és emberléptékben gondolkodik – legyen szó piacépületről, közlekedésszervezésről vagy kórházról….
Igen ám, de a jelenlegi központi kormányzati akarat pont ide, pont egy ekkora kapacitású épületre szól.
Ezért is ötleteltünk a tervező csapattal azon, hogy ezt hogy lehet megszelídíteni.

… és hogy mi szükséges egy ilyen grandiózus kormányzati megrendelés megváltoztatásához ?
Mondják meg Önök!

Perneczky László

Perneczky László
Újpest-Istvántelek (14 vk) önkormányzati képviselője
+36 20 39 00 566 / perneczky.laszlo@gmail.com
https://www.facebook.com/Perneczky.Laszlo/

Ossz meg minket!

5 thoughts on “Böhöm bővítés a Károlyi Kórházban”

 1. Nagyon szívesen támogatnék én is egy kisebb megvalósítást. A megvalósítást befolyásolni? Megalkuvó vagyok,de sajnos csak a magyar útat tudnám ajánlani (észérvek, lakossági vélemények semmit nem számítanak). szóval a magyar út, Keresni kell egy erős fityiszes embert akit az ötlet mellé lehet állítani. Ennek persze különböző megoldásai lehetségesek. Sajnos 🙁

  1. Még csak a tervek készülnek, és 2022-ben lesz egy országgyűlési választás is… szerintem lehet jobb módszert is találni annál, hogy „erős fityiszes embert” keresünk… 🙂

   1. Elnézve az új tervrajzot, mintha kicsit kevés kert maradna, jobban nézve semmi zöldfelület nem maradna a hátsó kertből. Hol fognak sétálni a betegek? Mert ezidáig ott teszik. És ez a beépítési százalék vajon megfelel a szabályoknak? A régi szárny mellett szorosan még két szárny? Ott sötétség fog uralkodni a beugrókban. Milyen embertelen bezsúfolás 🙁 Ott egy fa sem fog maradni a hátsókból, ez jól látszik a képek alapján 🙁

 2. Helyes,vagyis,megint lesz belgyógyászat,sebészet stb. Az Árpád Kórház,meg elfekvőket kezelő. Akkor krónikus.A parkolók egy részét házon belülinek tervezve? Miért csak egy részét? A 21.században,csak nem új jelenség a mélygarázs. Egyébként helyes,hogy a Képviselő,képviselői munkát is végez,de mint lakos,nem tenne pórázt a kutyájára?Legalábbis az UTV-ben úgy látszott,hogy a Képviselő Úr és nem a kutya nyakában volt a póráz. Köszönöm.

  1. NEM, Zsolt, pont hogy nem! A kormányzati megrendelés szerint a Nyár utcai telephely felújítandő régi szárnyában és a hatalmas új szárnyban is kizárólag krónikus, utógondozó ágyak lennének. Az a baj, hogy NEM lenne aktív ellátás, ahogy mélygarázsról sincs szó. Az Árpád kórház újra nyitása sincs a kormány tervei között.
   Képviselő, de helyi lakosként az istvántelki közösség tagja is vagyok. Igen, dolgozom, és ami a felelősségem, azért felelősséget is vállalok. Franciska vizsláért is, de ez nem tartozik a kórházbővítés témájához.

Comments are closed.