Plakát-lom a patakparton

Author:

Perneczky László 2021-04-13

„Botrányos szemétügybe” keveredtem. Illegális szemetelés három kerülettel odébb, saját választási plakátokkal?!
Ha már így ráfizettem, felhívom a figyelmet az illegális szemetelés és hulladéklerakás problémájára, az Ökoindustria expora – és kényszerűségből az elmebajos állampárti-politikai torzításokra is!

2007-ben a személyi jövedelemadó (SZJA) 1+1 %-át nem csak civil szervezeteknek és egyházaknak, hanem kiemelt közcélok között illegális hulladéklerakók felszámolására is fel lehetett ajánlani. Azért emlékszem élesen, mert a Hulladék Munkaszövetség (HuMusz) „TÁJSEBÉSZET” programvezetőjeként jómagam is sikerrel lobbiztam e lehetőségért.

Kedvenc szabadtéri sajtótájékoztatóm az volt, amikor Persányi Miklós akkori környezetvédelmi miniszterrel egy, a rákospalotai kiserdőből frissiben kikukázott komplett ülőgarnitúrán ücsörögtünk (jó, tiszta pokrócokkal letakartuk) – majd a sajtóbejelentések végén saját kezűleg dobtuk fel a takarító-teherautó platójára. Azóta szerintem nem is volt olyan év, hogy ne vettem volna részt szemétszedésben, 2020-ban csak az Árpád úti felüljáró alatt háromszor

Ajánlom 2006-os keretes írásomat (lentebb) – sajnos még ma is ugyanitt tartunk! Azt leszámítva, hogy azóta a Fidesz-kormány megszüntette a Környezetvédelmi Minisztériumot és lényegében az összes háttérintézményt, így a környezetvédelmi felügyelőségeket is. A központosított Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) rövid és dicstelen története, majd a hulladékgazdálkodás „nemzethy koordinációja” is egy keserves kudarcsorozat.  

Jó hír azonban, hogy a 2020-ban indult Klíma és Természetvédelmi Akcióterv keretében a kormány 13 Mrd forintot fordít illegális hulladéklerakók felszámolására, illetve létrejöhet egy Hulladékgazdálkodási Hatóság. Sajnos továbbra is a kormányhivatalok alá rendelve, vagyis mérsékelt mozgástérrel. Azt se hánytorgassuk fel, hogy vajon miért a klímaváltozás elleni fellépésre cimkézett pénzekből kell országosan szemetet szedni – inkább örüljünk hogy egy bő évtized után végre újra elindul valami.  

Jöjjön inkább a reklám: az Ökoindustria Expo egyik fő szervezője Hankó Gergely barátom, aki civilben az éves tiszai PET-kupa egyik fő szervezője is. Április 29-én „Ne hagyd el!” címmel épp az szemetelésről és illegális hulladéklerakásról lesz online követhető beszélgetés – mindenkinek ajánlom figyelmébe!

Mi a szemét, mi a lom és hova tehetjük?

Elkötelezett zöldként igyekszem kevés hulladékot termelni, a legjobb hulladék ami nem keletkezik! Ami hasznos másodnyersanyag, papír, pet, üveg – szelektíven gyűjtöm és igyekszem az anyagában újrahasznosítás irányába terelni.

Tavaly pár hónapra bezárt a Zichy-Istvántelki utca sarkán a hulladékudvar, jómagam is több levelet írtam az FKF-nek az újranyitás reményében, sőt, még lakossági kezdeményezést is indítottam 2020 augusztusában. Jó hír, hogy kora ősszel újra megnyílt a hulladékudvart, ami nem mehet a szelektív papír- vagy műanyag gyűjtőbe, jobbára ott köt ki – üveg, elem, e-hulladék, villanykörték… használt sütőzsiradékot pedig a Fóti úti MOL kútnál lehet leadni. A rákospalotai szemétégető mellett elfogadnak nagyobb lomokat is, csak a járvány alatt többször volt bezárva a hely – az FKF átvevőhelyek listáját lásd itt:  https://www.fkf.hu/letesitmenyeink-hulladekudvar .

A szennyező fizetne – de hogy került a plakátom a patakpartra?

A kertünk végében majd 10 évig rakosgattam egy csomó „értékes, nem eldobandó darabos hulladékot”: a komposztládák, ágyásszegélyek, farakás-takarók jobbára törött raklapokból, OSB- és bútorlapokból készültek. Néhány választási műanyag plakátot és pultot is felhasználtam kutya-alátétnek vagy komposztláda-oldalfalnak. Kora tavasszal elkezdtünk rendet vágni a kert végében, teríteni a gazdag humusszá alakult komposztot – és ennek keretében valamit kezdeni kellett e törmelékekkel.

A lakkozott, festett, ragasztott faanyag nem való még kerti tüzelésre se, fűtésre meg végképp nem! Büdös is mérgező is a füstje, a lomtalanítás pedig 2021. június 7-21 között lesz Újpesten, ami még eléggé odébb van.

Ha már lomtalanítani kell, hívtunk egy hivatalos hulladékszállító céget, akik 10000 forint fuvar és köbméterenként 2000 forint lerakási díj ellenében vállalták az elszállítást. Én úgy 5 m3-re saccoltam a mennyiséget. A teherautó ponyvás platóján volt már két hűtőszekrény, amik mögé befért az összes cucc.

A szennyező fizet fontos alapelv számomra, így voltunk oly bolondok április 1-jén, hogy 35000 forintot fizettünk előre a szabályos (!) szemétszállításért.

Húsvét hétfőn kezdtek érkezni a lakossági jelzések, hogy a plakátjaim Kerepesen, a Szilas-patak partján, ráadásul védett területen éktelenkednek. A fényképek tanúsága alapján a kupacban lévő dobozok és rongyok nem tőlem származtak, de az a pár műanyag plakát mindenképp.

Természetesen megvan a lomtalanító cég neve, elérhetősége, sőt a teherautót vezető sofőré is. Hogy legyen nyoma, másnap írásban tettem panaszt és követeltem azonnali intézkedést. A cég válaszlevele szerint sűrű bocsánatkérések között azonnal megkezdték a panasz kivizsgálását és a feltakarítást. Április 9-én, pénteken írtam a bejelentő helyi lakosoknak, hogy ha arra járnak, jelezzék vissza, hogy rend és tisztaság van-e a patakparton. Voltak kedvesek megerősíteni, hogy feltakarítottak, a plakátjaim is eltűntek.  

Tanulság: ha lomtalanítást rendelnek, írják fel a fővállalkozó cég, a szállítási célt, a sofőr és a teherautó adatait is! Így utólag arra jutottam, hogy le kellett volna fotóznom a szemétkupacomat még a felpakolás előtt és aztán a teherautón is, hogy annak is legyen nyoma!

És hogy kié az illegálisan elhelyezett hulladék? Első körben én voltam a felelős mint a hulladék termelője, egészen addig a pillanatig, amikor az elszállító cégnek fizettem és a kertünk végéből a teherautóra került a lom: akkortól mára a szállító cég lett a hulladék birtokosa. Nota bene: a normál kukák és lomtalanítás esetén már a kirakás pillanatában az FKF a hulladék-birtokos, vagyis nincs „lomizási időablak” amikor épp senkié a szemét!

A szürreális rész: az a szemét pártpolitika !

Vasárnap este azonban folytatódott a „szemét ügy”. Mint kiderült, Kerepes község polgármestere, Gyuricza László (Fidesz) személyesen is megtekintette ezt a szeméthalmot, sőt, facebook oldalán élőben is bejelentkezett. Másnap már a HÍR Tv stábjával tértek vissza a tetthelyre. Bakos Lívia szerkesztő kis hír-etűdje és annak utóélete pártpolitikai és „közszolgálati-tájékoztatási szempontból is tanulságos.

Magam a politikát a „polisz, a város közügyeinek” tekintem, 10 év után sem könnyen tanulok a párt-politikába: facebook bejegyzés és tévékamerák helyett én a felelőst kerestem, írásban panaszt tettem. Vagyis a problémát igyekeztem megoldani. Így Gyuricza polgármester úr Bakos Lívia Hír TV-s szerkesztővel már csak azon tudtak tanakodni, hogy vajon ki takarított össze időközben…

Tiszta szerencse, hogy a felvétel tanúsága szerint Gyuricza úr kiszedte a 2019-es választási plakátokat a szemétkupacból. Abból rendezett egy kis rögtönzött kiállítást az irodájában, majd Hír TV stáb követte őt Kerepesről a Főpolgármesteri Hivatalig. Itt igyekezett „visszaadni” egy kitelepülőszett alját az időközben megválasztott főpolgármesternek – sikertelenül. E hírt aztán átvette pár kormányzati hírportál és újpesti online felületekre is begyűrűzött. Én is csak késve értesültem, mert pártpolitika tekintetében is igyekszem megkímélni magam a szeméttől…

Amit nem értek: hogy lehet az, hogy három kerepesi lakos is pikpakk megtalálta a „Perneczky” nevet és minden elérhetőségemet – de Gyuricza polgármester úr csapata nem? Az is nyilvánvaló, hogy a Hír TV megtalálta és fel is használta egy videómat. Vajon Bakos Lívia miért nem kérdezett meg a plakátokon szereplők egyikét sem a történtekről?

De nem is ez a fontos, persze, fő- és újpesti polgármester a „nagy hal” az ügyben.
De mégis, mi járhatott Kerepes fideszes polgármestere, a HÍR TV és az utánközlők fejében?

Nem értem a Fideszes logikát!! Azt képzelték, hogy a Karácsony Gergely – Déri Tibor – Perneczky László „szemetelőbrigád” hármacskán beült egy autóba pár köbméter szeméttel, elautózott Újpestről Kerepesre és Húsvét nagypéntek hajnalán és szétszórta a saját (!) másfél évvel korábbi választási plakátjait?

Illegális szemetelés három kerülettel odébb, saját választási plakátokkal?
Ez a „szemétbotrány duplacsavar” lett volna az újpesti Zöldek és Lilák mesterterve?

Az illegális hulladéklerakás Magyarországon – tények, becslések, számadatok – 2006 óta érvényes!
A Magyarországon évente 23 millió m3 (4,6 millió tonna) települési szilárd hulladék keletkezik, amelynek 83 %-át lerakják, 15 %-át elégetik (a rákospalotai hulladékégetőben, ide kerül Budapest hulladékának jelentős része), míg az anyagában történő hasznosítás aránya alig éri el a 2-3 százalékot. A települési szilárd hulladék mintegy 2/3-a lakossági eredetű. A HuMuSz szerény becslése szerint, ha Magyarország mind a 3150 településéhez mindössze 5 db, egyenként mindössze egy kis konténernyi (4 m3) szemétkupacot rendelünk átlagosan, máris több mint tizenötezer kisebb-nagyobb illegális lerakóról beszélhetünk. 30000 kilométernyi közút, 7700 km vasút, bő 10000 km turista és földút… és eldobált szemét szinte végig. A teljes mennyiséghez képest a 60-120 ezer köbméternyi szétszórt hulladék – összes kommunális hulladék 0.4 – 0.8 százaléka – nem tűnik soknak. Az illegális hulladéklerakás mégis Magyarország egyik legszembeötlőbb problémája. Sitt, lom, bútorok, autóroncsok, háztartási és nem ritkán veszélyes hulladékok borítják az autóutak szegélyét, árkokat, erdőket, mezőket, turistaútvonalakat. Tegyük hozzá, köztisztasági szempontból pedig már egy cigarettacsikk elpöccintése vagy a hátrahagyott kutyapiszok is tekinthető illegális hulladéklerakásnak. Mint a városokban tapasztalhatjuk: sok kicsi sokra megy.

Ossz meg minket!