Kórház a város közepén?

Author:

Négy emeletes új kórházépület az ősfás kórházpark helyére, 110 parkolóval?! Mégis, hogy képzeli a kormány Baross utcai Városi Kórház áttelepítését Istvántelek városrész közepére?!
Perneczky László

A 98/2017. (IV. 27.) Kormányrendelet „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánít” összesen 71 darab, az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében megvalósítandó egészségügyi fejlesztést. A cél üdvözlendő, csakhogy e központosítással a Fidesz-kormány a Városligethez hasonlatosan kiveszi a helyi önkormányzat és az istvántelki közösség kezéből az érdemi beleszólás és döntés lehetőségét.
Lássuk, miről is van szó! A programban szerepelt az Újpesti SZTK energetikai és felszerelés korszerűsítése is. A 23. tétele pedig a „Károlyi Sándor Kórház: a) a főépület felújítása, b) új fekvőbeteg-ellátó épület létesítése a szükséges kapcsolódó munkákkal együtt.”

Az előző újpesti városvezetés 2018 márciusában kötött együttműködési megállapodást az akkori Állami Egészségügyi Ellátó Központtal (ÁEEK), amely időközben az összes állami egészségügyi intézmény fő fenntartója lett 2021-től Országos Kórházi Főigazgatóság néven. (Lásd a Klebelsberg Központ (KLIK) és az iskolák viszonyrendszerét.) A megállapodás lényege, hogy Károlyi Kórház Nyár utcai telephelyre épülne egy új, négy emeletes kórházépület!

Nem látványterv, de nagyjából ekkora épülettömbről lenne szó.

Az OKFO közbeszerzési lapja szerint a REVIVO Környezetvédelmi és Mélyépítéstervező Kft. már megkezdte az épület tervezését, de nyilvános terveket én nem találtam. Ráadásul elterjedt a környéken, hogy a Nyár utca 105 alatti borozó, sőt, netán további házak állami kisajátítására és elbontására is sor kerülhet. „Jó hír”, hogy jelen állapot szerint az új épület kisajátítás nélkül is betuszakolható a kórházudvarra – valahova a Károlyi Kórház ősfás parkjának helyére…

Ezzel 235 krónikus ágyról 417 ágyra nőne, vagyis közel megduplázódna a Károlyi Kórház kapacitása Istvántelken. Igen ám, de egyúttal a Baross utcai krónikus és ápolási osztály (142 ágy) megszűnhet. Vagyis szó sincs arról, hogy az „Újpestnek kórház kell!” teljesülne! Az összevonás után mindössze 40 új, krónikus és rehabilitációs új kórházi ágy létesülne, aktív kórházi ellátás továbbra sem lenne Újpesten!

A Rózsa-Nyár autós csomópont is egy lehetőség a BFVT koncepcióterve szerint.

Már az 2018-as megállapodás is megjegyzi, hogy egy alapvetően kertvárosi és lakótelepi környéken komoly gondot jelent a közlekedés, illetve 110 parkolóra lenne szükség az új épülettel. Már most is nagyon nehéz parkolót találni a Kórház és a Károli Egyetem környékén – mi lesz, ha a Károlyi Kórház ágyszáma megduplázódik?

A Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. BFVT referencia-terveiben két megoldás is szerepel Az egyik lehetőség a már létező Rózsa-Ősz utcai behajtó bővítése, Klarissze park melletti forgalomcsillapítás megszüntetése és az Ősz utca felöli kapu megnyitása lehet. A másik lehetőség a Rózsa utca 19-21 közötti sétálóutca összenyitása egyenesen a Nyár utcával.

Ha engem kérdeznek, egyik rosszabb mint a másik: „aki utat vet, autót arat”.
Az sem mindegy, hogy a kórház udvara és környéke park vagy parkoló!
Önök mit gondolnak erről a beruházásról? Írják meg !

​==
​​PERNECZKY László önkormányzati képviselő -​ ​Újpest-Istvántelek (14. vk.)
http://istvantelek.hu/https://www.facebook.com/groups/istvantelek
​(​36) +20 / 39 00 566
perneczky.laszlo@gmail.com
https://www.facebook.com/Perneczky.Laszlo

LMP Magyarország Zöld Pártja​ – https://lehetmas.hu/LMP Újpest

Források:

1) 98/2017. (IV. 27.) „Egészséges Budapest” Kormányrendelet: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A16H1333.KOR&txtreferer=00000001.txt

2) Újpest és AATK együttműködési megállapodás: https://www.ujpest.hu/tu_dokumentumok/3446_20180329_javaslat_egyuttmukodesi_megallapodas_megkotesere_melleklet.pdf

3) OKFO közbeszerzés – REVIVO Környezetvédelmi és Mélyépítéstervező Kft. AEEK/33391-33/2019 – https://okfo.gov.hu/infotv.-szerinti-kozbesz-inf-2019-q4

4) BFVT közlekedési referencia-tervek: http://www.bfvt.hu/referenciak/az-egeszseges-budapest-program-kereteben-a-budapest-iv-ker-karolyi-sandor-korhaz-fejlesztesehez-kapcsolodoan-a-korhaz-kozlekedesi-kapcsolatainak-fejlesztese.html

Ossz meg minket!

One thought on “Kórház a város közepén?”

  1. Nem értem, miért nem az Árpád korházat teszik rendbe? Újat a Károlyiban nem szabad megengedni, miközben az újpesti korházakat bezárták, és már nincs akut ellátás. Arról nem is beszélve mennyi fát kellene kiirtani. De a fideSS ha fát lát rögtön irtani akarja. Irtsák Alcsútdobozon, a saját telkükön.
    Mindenképpen tiltakozni kell ez ellen, és a döntést elhúzni a választásokig, amikor leváltjuk ezeket a gazembereket.

Comments are closed.