Miért tart 4 hónapig egy kis járdaépítés?

Author:

Május végén örvendeztem hogy „visszatér az asztalitenisz!” a Tél utcába. Az új sporteszköz – és a lakosság – bő 3 hónapja arra vár, hogy elkészüljön a járda is és eltűnjenek a rácsok…

Perneczky László

Sokan kerestek meg azzal, hogy építtessek járdát, vágassak vagy ültessek fákat, szóljak oda a kutyák vagy szomszédok ügyében. A képviselő csak javaslatokat tud tenni, de a konkrét feladat műszaki dokumentációját jellemzően a Városüzemeltetési Főosztály, azon belül új fejlesztések esetén a Beruházási Osztály, javítás-fenntartás (például faápolás) esetén Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Osztály munkatársai végzik el. (Lásd a városháza szervezeti egységeit.) A műszaki leírás alapján ugyancsak a Városüzemeltetés rendeli meg a konkrét terepmunkát és szolgáltatást – kisebb, önerőből elvégezhető javítások esetén például az Újpesti Városgondnokságtól, de például kátyúzás vagy járdaépítés esetén közbeszerzési ajánlatkérés alapján külső vállalkozók végzik el a kivitelezést. A folyamat végén ismét a Városüzemeltetés végzi el a műszaki átvételt – adott esetben külső műsaki ellenőrök bevonásával.

Ami a konkrét ügy: még 2020 nyarán keresett meg engem is a Városüzemeltetés azzal az ötlettel, hogy Istvántelken, az Ősz utca-Tél utca között a romos pingpongasztalok helyére kerülhetne egy techball asztal. Mivel a két szomszédos ház igen közel van és a kutyafuttató is inkább konfliktus és kudarc, a döngő labdasportot e helyszínre nem tudtam jó szívvel javallani.

Helyette jött az új pingpongasztal, ami azonos funkcióban egy minőségi cserének ígérkezett. Ennek örültem másus végi Szerva itt, csere ott az Ősz utcában című kis cikkemben. Június elején elbontották a repedezett aszfaltot és elkerítették a terepet. Nyár közepére el is készült az új pingpongasztal.

Igen ám, de sajnos azóta nem lehetett birtokba venni a műszaki átadás-átvételig. A megbolygatott munkaterület körül maradtak a rácsok, belül meg burjánzott a gyom.

Mint kiderült, jelen esetben kerületszerte 7 helyszínre rendeltek hasonló sporteszközöket. A hozzá tartozó járda és parképítéseket azonban nem egyetlen projekt keretében rendelték meg. A többi újpesti helyszínen ugyanis inkább csak a sporteszközök cseréjéről volt szó, nem volt szükség ilyen nagyobb léptékű aszfalt feltörésre, illetve új járda építésére.

Júniusban elkészült a sporteszköz, de az oda vezető járdára még várni kell…

A lényeg: szeptember sürgetőleg érdeklődtem, hogy mikor lesz már kész és használható a pingpongasztal. A Városüzemletetés tájékkoztása szerint a járdaépítés végső határideje 2021. október 31. …

Mi jöhet még közbe? Műszaki átadás, ha minden jól magy, projektzárás és átadás… én csak annyit merek most mondani, hogy karácsonyra minden sporteszköz jó ajándék, sapka, bakancs, kabát és pingpongütő!

Perneczky László

Perneczky László
Újpest-Istvántelek (14 vk) önkormányzati képviselője
+36 20 39 00 566 / perneczky.laszlo@gmail.com
https://www.facebook.com/Perneczky.Laszlo/

Ossz meg minket!