Elkezdődött az Újpesti SZTK államosítása is!

Author:

A Védőnői Szolgálat államosítása igen hektikusra sikeredett: Újpest szabályos keretek között, készszerűségből rendkívüli képviselő testületi ülés keretében meghozta az átadás-átvételhez törvény által kötelezővé tett döntéseket. A leendő fenntartó centrumkórházak azonban, központi végrehajtási rendelet és iránymutatás híján, nem igazán állnak készen a védőnők átvételére… Erről majd írok külön, hosszú menet lesz, de még fel sem ocsúdtunk és máris itt a következő merénylet!

A pedagógus státusztörvény mellett elfogadták a „Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló” 2023. évi LIII. – több mint 50 egyéb szabályozót módosító törvényt. Eme „nagyon vegyes saláta törvény” 30, 32, 40-42 paragrafusai súlyos döntést jelentenek: mához egy évre már csak az önkormányzati költségvetési szervként fenntartott járóbeteg-szakellátó (SZTK) intézmények kaphatnak közfinanszírozást! Magyarán: a törvény arra kényszeríti az önkormányzatot, hogy az Újpesti Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.-t számolja fel! 

Az önálló gazdasági társaság helyett vissza kell álljon a 2011 előtti állapot, az SZTK újra az önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv kell legyen, mint az Újpesti Szociális Intézmény vagy épp a Bölcsődék intézménye, vagy épp 15 évvel ezelőtt az akkori SZEI volt. Újpest költségvetési és önálló gazdálkodó intézményei egyaránt jól működnek, de nem véletlenül alakult ki a jelen rendszer 2011-ben!  Irányítás, rugalmasság, szolgáltatások és finanszírozás terén is súlyos visszalépés a költségvetési szervvé való visszaalakítás!

Kinek és miért jó ez?
Az indok elég nyilvánvaló: a Fidesz-kormány célja az egészségügy (és minden) további központosítása, és egyúttal a helyi önkormányzatok jog- és feladatköreinek további csökkentése!
Az önkormányzati-költségvetési szervekre ugyanis nem a gazdasági társaságokra érvényes szabályok vonatkoznak. Könnyebb lesz egy következő lépésban az egészségügyi épületeket, eszközöket és főleg a munkatársakat állami kontroll alá vonni! Ismét csorbul a közelség, a helyismeret, az önkormányzatiság elve – miközben finoman szólva nem garantált a jobb szolgáltatás, hatékonyabb irányítás és finanszírozás!

Itt tartunk 2023 júliusában. Addig is, aki esetleg menne pl. labor vagy általános vizsgálatokra az SZTK-ba, most menjen: az SZTK előtt is működik egy hűsító párakakapu és a nyári szabadságolások miatt érezhetően kevesebb a páciens!

Perneczky László
Újpest népjóléti alpolgármestere,
Újpest-Istvántelek 14 kb önkormányzati képviselője
LMP Magyarország Zöld Pártja
+36203900566
perneczky.laszlo@ujpest.hu
https://www.facebook.com/Perneczky.Laszlo/ 

 

 

Ossz meg minket!