Aulich-Tél sarok: kikecmergünk a gödörből

Author:
Aulich utca 2023 dec – 2024 apr. Javítás alatt!

Végre megoldódni látszik egy régi probléma. Istvántelek, sőt, egész Újpest utolsó macskaköves utcái közé tartozik a rövidke Aulich utca és a Tél „zsákutca-szakasza”. A klímaváltozás egyik jele, hogy hó alig esik és ritkább az eső is. De ha egyszer elered, akkor aztán ömlik a zápor-zivatar! Ezen a macskaköves szakaszon még nincs kiépített csapadék-elvezető csatorna, és a mostanság le-lezúduló özönvíz már nem tud elszivárogni a talajba. Nincs ugyan nagy átmenő forgalom, de a nehéz kukásautók és a helyiek járművei alatt bizony omladozik az úttest. Visszagondolva, majd minden évben kellett javítani-igazgatni a macskaköveket itt-ott.

2023. november végén egy akkora gödör omlott be a Tél-Aulich sarkon, amit már nem lehetett se megkerülni, se átugrani – legalábbis autóval semmiképp. Először az Újpest Önkormányzati Rendészete kerítette el a kétméteres omlást, aztán a Rendőrség tett ki szalagot és zsákutcát jelző táblát, végül karácsony körül az illetékes FCSM (Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.) tett ki kordonokat.

A javítás három lépésben valósul meg:

 1. Újpest felszedi a kockaköveket. Ezek a Szilágyi utcai telepre kerülhetnek, de van egy olyan ötletem is, hogy a Karig Sára Park „kutyás sétányához” újrahasznosíthatnánk ezeket a történelmi macsakaköveket.
 2. Az FCSM kiépíti az esővíz elvezetést és megjavítja a csatornát az egész utcában! Erre azért is szükség van, mert középtájt, az Aulich 7 előtt is meg van süllyedve az útburkolat. Csak a teljes szakasz javítása célszerű, amihez elengedhetetlen az FCSM együttműködése és  társfinanszírozása (!).
 3. Végül, megint csak Újpest,  kiépíti az aszfalt útburkolatot.

Ez a megállapodás áprilisra született meg Újpest és az FCSM között. Hozzáteszem, a Fővárosnál is erőltetni kellett ennek a rövidke, félreeső, de annál rosszabb állapotban lévő szakasz javítását! Most, április közepén a kivitelezői ajánlatkérések és a hivatalos beszerzési eljárás van folyamatban. Ez 2-3 hetet vagy 2-3 hónapot is igénybe vehet, attól függően, hogy milyen indikatív ajánlatok érkeznek, és végül milyen beszerzési eljárásban mekkora beruházást kell megvalósítani. A közbeszerzések részleteit nem ismerem, de itt vannak az értékhatárok: https://www.kozbeszerzes.hu/kozbeszerzesek-az/kozbeszerzesi-kisokos/

Két fontos kiegészítés járda és út ügyben elébe megyek néhány lakossági kérdésnek:

EGY: A mostani ütemben csak az Aulich utca és a Tél utca kis zsákutca résznek az útburkolata kerül sorra! Vagyis a Tél utca Aulich-Istvántelki közti szakaszán most még csak megigazítják a macskakövet, de ott még nem lesz aszfaltozás.

KETTŐ: A Tél utca páratlan oldalán az aszfaltozott járda itt-ott felpúposodott, töredezett, javítandó. Igen ám, de a járdaépítés és az útépítés külön tervezést, engedélyezést és kivitelezést igényel.
És hogy őszinte legyek, csak Istvántelken van legalább tucatnyi olyan, a Tél utcánál frekventáltabb járdaszakasz, ami még ennél a résznél is balesetveszélyesebb.
Például:

 • A Klára utca páros oldalán az Ősz-Tél és Tél-Tó utca közti szakaszon 40*40-es „tipegőkövek” billegnek gyalogosok lába alatt.
 • Hasonlóképp az Istvántelki út páratlan oldalán Nyár utca sarkánál a konkért balesetveszély miatt tavaly elkezdődött az járda javítása, de az új aszfaltcsík nem ér végig a Nyár-Ősz és Nyár-Tavasz között, itt is kibukkannak a járólapok.
 • A Festékáruház mögött pedig a jelzésemet követően az újpesti Közhasznú Foglalkoztatási Osztály csapata igazított meg és szedett fel egy billegő járólapot – de itt is nagyjavítás lenne majd indokolt. Igaz, amióta a másik oldalról lehet bemenni, jóval kevesebben járnak erre – de a jógastúdió vendégei se törjék itt a lábukat azért!
 • Az Ódry 9 előtt a nyárfák gyökerei nyomták fel a 2014 körül épített piros járda kis tégláit – no ott lehet csak igazán hasra esni!

Gondolom tudnák még folytatni a sort. Tegyék is meg, hívjanak, írjanak, találkozzunk és fényképezzünk!
Képviselőként most is csak az igérem, hogy igyekszem napirenden tartani a dolgot! Előbb-utóbb minden sorra kerül, Újpest nem hagyja annyiban a fejlesztéseket.

Addig is…

Járom az utam, macskaköves úton,
A léptem kopog esős éjszakán,
Az ütött-kopott utcák nevét tudom,
Mert én ott születtem, ez a hazám.

===

 

Perneczky.Laszlo@gmail.com

+36 20 39 00 566

https://www.facebook.com/Perneczky.Laszlo/

Ossz meg minket!

2 thoughts on “Aulich-Tél sarok: kikecmergünk a gödörből”

 1. T.Perneczky úr!
  Olvasom a tervezetet, de elgondolkodtató, hogy még mindig nem látszik a megoldás látótávolság. Én már tavaly év elején jeleztem,hogy, az úttest komolyan baleset esélyes, kicsit ironikus választ kaptam.Kérdesem lenne,hogy a Chinoin raktár nem használt járda miért lett letérkövezve . Én itt születtem itt éltem le az életem,de csak reménykedni tudok hogy a „mi kis utcánk és járnánk is megszépül

  Szép estét Timkó Gabriella Tél utca 131

  1. Kedves Gabriella!
   Az Aulich utca és és a Tél zsákutca rész kapcsán épp most látszik végre az a bizonyos látótávolság! 2021-ben volt a Tél-Istvántelki saroknál egy omlás, egy jelzőpóznával jelölve, amit szintén kerülgetni kellett hetekig. Azt is, ezt is bejelentettem, azt még lehetett a macskakövek újrarakásával és föld tömörítéssel javítani. Most sajnos-szerencsére egy akkora beszakadás keletkezett az Aulich utcában, amihez a „kisjavítás” már nem volt elég.
   A Tél utca Istvántelki-Klára közti páratlan oldalának járdafelújítása tán 2016-17 körül volt, az előző városvezetés alatt. Gyanítom, hogy leginkább a Vadgesztenye Bölcsöde miatt kellett a javítás, és akkor már egy fél járdaszakaszt nem volt célszerű megrendelni csak az ovi kerítés elé.
   Azt is látniuk kell, hogy a 14-es választókerület (Istvántelek) önkormányzati képviselője csak javaslatokat tud tenni a választókerülete érdekében, ha tetszik. lobbizni tud: de minden ilyen fejlesztési igény versenyez a többi 13 újpesti választókerülettel és a központi fejlesztésekkel. Minden évre jut valamire forrás Istvántelken is – most az Aulich súlyos 10 milliókat fog felemészteni, az biztos.

Comments are closed.