Sajnos ki kell vágni a Vadgesztenye Bölcsőde jegenyefáit

Author:

Én is ide, a hajdani Chinoin oviba jártam majd 50 éve, ahogy a fiaim is 20 éve. A kertünkből rálátok ezekre a magas, elburjánzó jegenyenyárfákra.

A jegenyenyár (Populus nigra italica), a II. világháború után újjáépítés során lett népszerű: a „lombardiai nyár” toronyszerű, nagyon gyors növésű, olcsón és gyorsan lehetett vele látványosan nagyot alakítani. A Vadgesztenye – hajdani Chinoin óvoda-bölcsőde- 1962 óta működik. Az Istvántelki úti ronda szürke gyógyszerraktár is akkortájt épült, és a most, életciklusok végén kivágásra ítélt nyárfákat is akkor ültethették.

A fák kivágása március 7-10, csütörtök-vasárnap között esedékes. A szívnek szomorú pillanat ez, de azt gondolom, ez felelős és józan döntés született. A magas jegenyefák felső ágai hajlamosak kiszáradni és lehullani, a törzs könnyen odvasodik, a föld alatt oldalirányban terjedő gyökérzet tarackok pedig felnyomják az utat-járdát is. Újpest-Istvántelken a Rózsa utca 19 melletti parkolóban pár éve autókat törtek össze a lehulló ágak, a Karig Sára parkban a járdára dőlt egy hatalmas fa. Szoknunk kell a gondolatot, hogy a például az Ősz-Istvántelki saroknál, Istvántelki 50 mellett, a Rozs utcában vagy épp a Nyár utca 105-111 mellett és a Károlyi Kórház környékén apránként, évente egy-két helyen ki kell váltsuk a hatalmasra nőtt, de 50-60 év alatt nagyon elöregedő és balesetveszélyessé váló nyárfákat.

Hangsúlyozom: a Vadgesztenye Református Óvoda-Bölcsőde vezetése a betartotta a fás szárú növények helyi védelméről szóló (30/2018. (XI. 12.) önkormányzati rendelet előírásait. Kértek előzetes szakértői véleményt és szabályosan engedélyeztették a tervezett fakivágást.

A bölcsőde kertje magánterület, így az önkormányzat nem tilthat meg egy szabályos fakivágást. Az óvoda vezetése képviselőként, szomszédként felém is jelzett, illetve a napokban a környéken is kitettek tájékoztatókat. Az említett önkormányzati rendelet részletezi a fapótlási kötelezettséget, az Újpesti Településkép védelméről szóló 27/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelet 5. melléklete pedig tételesen felsorolja, hogy milyen fafajok ültetése ajánlott. A jegenyenyár – érthető okokból – nincs benne a felsorolásban…

Újpest önkormányzata 2021 őszén ültetett új fasort a Tél utcában a bölcsőde elé. Hiányozni fognak a jegenyék, de fogjuk fel úgy, hogy most a bölcsőde kert faállománya is elkezd megújulni. A névadó vadgesztenye fák pedig maradnak!

Ossz meg minket!